Stad & Boer zoekt Vervoer: duurzaam voedselplan in de maak

Hoe krijgen we streekproducten van de boer zó naar de stad dat het duurzaam en efficiënt is en dat de versheid en kwaliteit behouden blijven? Dat was de grote vraag tijdens de bijeenkomst ‘Stad & Boer zoekt Vervoer’ die onlangs werd gehouden. Producenten en afnemers van streekproducten en lokale transportbedrijven bogen zich er samen over.
THE BEEBOXDit onderwerp komt terug in een plan voor duurzame stadslandbouw voor Amersfoort, dat momenteel opgesteld wordt door de stad en de gemeente samen.

Wethouder Hans Buijtelaar (Mobiliteit) haalde de oogst van de bijeenkomst binnen. Conclusie is dat Amersfoort behoefte heeft aan een markthal waar producten uit de regio samenkomen. Een duurzame bus kan langs boeren om de verse producten op te halen en naar de markthal te brengen. Consumenten en horecabedrijven kunnen de producten hier kopen of door een fietskoerier laten brengen.

Markthal in De Nieuwe Stad

Plannen voor een markthal zijn er al: EemstadLab, met Edgar van Groningen als trekker, wil samen met andere partijen een markthal realiseren in De Nieuwe Stad in de oude Prodent-fabriek.

Tot die tijd  kan worden gezocht naar kleinschalige oplossingen  Zo wil Edwin Besseling van het gelijknamige transportbedrijf samen met voedselnetwerkpartijen zoeken naar slimme, kleinschalige combinaties van vervoerstromen. Ook Martin Bos van 2Wielkoeriers nodigt partijen uit om gebruik te maken van zijn fietskoerier om streekproducten op hun bestemming te krijgen. Pauline Tielrooij heeft het idee om een website te starten over duurzame voeding in de regio Amersfoort.

Duurzaam voedselplan

Komende weken wordt het ‘Lokaal Actie Plan Duurzaam Voedsel in Amersfoort’ verder uitgewerkt. Hierin worden acties voor de komende twee jaar gebundeld van stadslandbouwinitiatieven, buurt- en wijktuinen en de gemeente Amersfoort. Ook op gebied van logistiek staan acties opgenomen. Partijen die nog willen meedoen, kunnen contact opnemen met Cor Holtackers om een bijdrage te leveren. E-mail: cor@foodid.nl.

 

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.