Amersfoort nummer 299 op gemeentelijke duurzaamheids-ranglijst 2014

Amersfoort gdi 2014De stichting Duurzame Samenleving, die sinds 2006 een wereldranglijst van duurzame landen publiceert, heeft alle 408 Nederlandse gemeenten op zestien punten getoetst. Het is voor het eerst dat zij allemaal langs zo’n duurzame meetlat worden gelegd. De GDI laat in een oogopslag het niveau van duurzaamheid zien
van alle 408 gemeenten in Nederland. De GDI kan door bestuurders, ambtenaren, bedrijven, scholen, verenigingen en inwoners van gemeenten worden gebruikt om de ‘state of the art’ van duurzaamheid in brede zin binnen een gemeente vast te stellen. En zo bepalen waar actie benodigd is.

Zestien punten
Niet alleen het energieverbruik en de kwaliteit van water, lucht en natuur, maar ook onderwijs, sociale zekerheid, gezondheid, sport, veiligheid, werkgelegenheid en de financiële slagkracht van gemeenten zijn vergeleken. De zestien punten bij elkaar bepalen hoe duurzaam een gemeente is, aldus de stichting.

Volgens een van de samenstellers, voormalig organisatie-adviseur Geurt van de Kerk, biedt de index aan gemeenten in een paar muisklikken inzicht in de punten waar het goed gaat op het gebied van duurzame ontwikkeling en waar volop actie is vereist. Op de website van de GDI-2014 kan iedere gemeente vanaf vandaag een eigen overzicht bekijken van de eindscore. Amersfoort staat op plaats 299.

De index is gebaseerd op openbare bronnen van het CBS en van organisaties als het Planbureau voor de Leefomgeving en ministeries.

Natuur en hernieuwbare energie
Flevoland is, gevolgd door Friesland en Gelderland, volgens de index de duurzaamste provincie. Dit is vooral het gevolg van een hoge score bij natuur en hernieuwbare energie: Flevoland is de provincie met de meeste windmolens en heeft een groot areaal aan natuurgebieden.

Volgens Van de Kerk is de index nog volop in ontwikkeling. “We hebben bijvoorbeeld wel de gegevens van de uitstoot van CO2 in gemeenten verzameld, maar nog geen kans gezien om deze op een statistisch verantwoorde manier in de index te krijgen.” Hij hoopt dat gemeenten en andere geïnteresseerden willen bijdragen aan verbetering van de index.

De Lochemse wethouder Thijs de la Court (GroenLinks), die op nummer 65 staat van de Duurzame 100 van Trouw, heeft grote bezwaren tegen de GDI-2014. De la Court ontwikkelde zelf een kwalitatieve duurzaamheidsmeter voor gemeenten, waaraan vorig jaar 71 gemeenten meededen. Volgens hem zijn de zestien punten waarop de index is gebaseerd te willekeurig en te grofmazig. “Er is sprake van een selectieve beoordeling”, zegt hij. “Hier hebben gemeenten niets aan.” Amersfoort deed vorig jaar niet mee aan de duurzaamheidsmeter van de la Court.

Zeewolde: Ideale plek
Wethouder duurzaamheid Gerben Dijksterhuis van Zeewolde is blij dat zijn gemeente bovenaan staat in de GDI-2014. Zeewolde dankt die positie mede aan het windenergiebeleid. “Het is voor ons in Flevoland makkelijker windmolens te plaatsen dan op het oude land. Onze uitgangspositie is ideaal, die voorsprong hebben we.”

Maar het duurzame beleid van Zeewolde wordt niet alleen bepaald door windenergie. Dijksterhuis: “We proberen lokale initiatieven te koppelen aan het bedrijfsleven. Ons streven is om straks de duurzame energie en voedsel die in onze regio wordt geproduceerd, ook daadwerkelijk in onze eigen gemeente te consumeren.”

Een duurzaamheidsindex is niet zaligmakend, zegt Dijksterhuis: “Maar onze positie geeft aan dat we op de goede weg zijn, al realiseer ik me dat we een volgende keer zomaar op een lagere plek kunnen staan.”

Bron: Trouw

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.