Amersfoort schoner en gezonder: 3 dingen die u kunt doen

Vanuit de stad komt regelmatig de vraag: mooi al die grootse initiatieven om bij te dragen aan een schone en gezonde stad. Maar wat kan ik als bewoner zelf doen?

Als we willen dat generaties na ons nog van deze planeet kunnen genieten, moet er behoorlijk wat veranderen in hoe we bijvoorbeeld met energie en vervoer omgaan. Ook in Amersfoort. Amersfoort wil in 2030 CO2 neutraal zijn. Dat is nog sneller dan de rest van Nederland. Iedereen in Amersfoort zal daar zijn steentje aan moeten bijdragen. Dat is nodig. Soms lastig. Maar ook goed te doen, zeker in Amersfoort waar al de nodige initiatieven lopen.

Hier alvast een paar dingen die u kunt doen om de stad schoner en gezonder te maken.

1) Pak vaker de fiets of het OV

Een van de meest simpele dingen om de CO2-uitstoot te beperken is: laat de auto staan en pak vaker de fiets. Zeker in de stad zijn de meeste plekken prima per fiets te bereiken. Moet u veel meenemen en past dat niet op de fiets? Of bang dat uw spullen nat worden bij een regenbui? Ook daar zijn oplossingen voor, zoals het Amersfoortse Greenolution, die een grote waterdichte fietstas heeft ontwikkeld en de CargoBikeXL voor transport van grotere zaken binnen de stad.

Christian Suurmeijer van CycleSpark CargoBikeXL voorziet een mooie toekomst voor fietsen in steden, zoals Amersfoort: “Ik denk dat het over 10 jaar veel stoerder is als je met je e-bike naar je werk komt, dan met je Tesla. Inclusief nat regenpak”.

 

Ook het OV-netwerk in Amersfoort is zo gemaakt dat u overal op een prettige en eenvoudige manier kunt komen.

2) Rijd elektrisch en deel een auto

Buurauto en WeDriveSolar zijn voorbeelden van elektrische deelauto’s, die ook in Amersfoort mogelijkheden bieden.

Woont u in Nieuwland? Dan wordt het nog makkelijker om dit te doen. Duurzaam Nieuwland onderzoekt op dit moment namelijk in een aantal pilots de mogelijkheden van een deelauto in de straten: Bitterkruid, Oude Munt, Robertskruid, Duizendguldenkruid. Mocht u op een van de straten wonen of daar vlakbij. Kijk dan eens op de pagina van Duurzaam Nieuwland.

Bovenstaande tips worden ook gegeven in het stuk dat NOS onlangs publiceerde: “Gebruik zo min mogelijk de (benzine- of diesel-)auto. Kies liever voor het openbaar vervoer, de fiets, thuiswerken of de elektrische (deel)auto“.

3) Maak uw huis gezonder en schoner

Ook wat u binnenshuis kunt doen, wordt in het artikel van NOS toegelicht. Wilt u weten wat u in uw Amersfoortse huis kunt doen? Ga dan voor onafhankelijk advies naar het Energieloket. Als inwoner van Amersfoort kunt u daar met al uw vragen terecht over energiebesparing en duurzame opwekking van energie. Denk aan bouwkundige maatregelen, zoals het isoleren van gevel, dak en vloer, het vervangen van een cv-ketel, het plaatsen van zonnepanelen en zonneboilers.

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.