Amersfoort wil afvalloze stad worden

afval scheiden is goudHet college van burgemeester en wethouders wil dat Amersfoort in 2030 een afvalloze stad wordt. Om dit te realiseren moeten Amersfoorters hun afval nog beter gaan scheiden. Het college gaat daarom onderzoeken hoe het beter kan.

Momenteel wordt ongeveer 53 procent van het afval gescheiden, ongeveer evenveel als het landelijk gemiddelde. Dit betekent dat nog zo’n 47 procent verdwijnt bij het restafval. De gemeente wil dat in 2020 ongeveer 70 procent van het afval gescheiden wordt, zodat er minder restafval overblijft. Dit is beter voor het milieu. Voor 2030 is het doel een totaal hergebruik van afval.

Voordelen en meer gemak
Het beter scheiden van afval heeft meerdere voordelen. Duurzaamheidswethouder Eijk: “Beter afvalscheiding betekent meer inkomsten uit waardevolle grondstoffen. En de kosten van afvalinzameling kunnen met 15% dalen.”
Er is nog geen concreet plan om strikte afvalscheiding te bereiken. Eijk: “Zo’n verandering moet je niet van bovenaf opleggen. Het moet de Amersfoorters wel makkelijker gemaakt worden om het afval goed te scheiden. Het gaat om maatwerk: Een wijk met hoogbouw en balkons vraagt om andere afvalscheiding dan een buurt met grote tuinen.”

Het voorstel van B&W zal in september worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Er drie scenario’s ontwikkeld: Bij de eerste ligt het accent op kosten, bij de tweede op milieu en bij de laatste op service aan de burger. Bij instemming van de gemeenteraad gaat de gemeente samen met de Rova het grondstoffenplan verder uitwerken.

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.