Amersfoortse prijs voor organisaties die duurzaam bouwen

kenniscentrumWethouder Pim van de Berg maakte vrijdag, tijdens een bijeenkomst op de Dag van de Duurzaamheid, bekend dat de gemeente  een prijs beschikbaar stelt voor het verduurzamen van bestaande huisvesting van bedrijven, instellingen en andere organisaties. Het Kenniscentrum Duurzaam Bouwen organiseerde de bijeenkomst in de arena van Lomans Totaal Installateurs speciaal voor zakelijke eigenaren en gebruikers van vastgoed.

Heilijgers, Amersfoort, oktober 2014, duurzaam bouwen Dag van de Duurzaamheid

Gezamenlijke ambitie te verduurzamen

In de regio Amersfoort is een gezamenlijke ambitie om te verduurzamen en energie te besparen. Per vierkante meter wordt gemiddeld 17 euro per jaar uitgegeven aan energielasten. Door het aanpassen van gedrag én het nemen van bouwkundige maatregelen kan als snel bereikt worden dat de energielasten dalen. Voorbeelden zijn het aanbrengen van isolatie, led-verlichting, bewegingssensoren en zonnepanelen.

Tien Amersfoortse bedrijven doen mee aan de EnergieDeal

De bijeenkomst op 10 oktober met als titel ‘van inspiratie naar actie’ werd bezocht door circa 150 belangstellenden. De aanwezigen werden bijgepraat over de mogelijkheden van verduurzaming. Ook werd er verteld over de zogenaamde EnergieDeal. Tien Amersfoortse bedrijven doen mee aan de EnergieDeal. Het Kenniscentrum Duurzaam Bouwen Amersfoort en de gemeente Amersfoort hebben hiervoor de handen in een geslagen. Doel van de samenwerking is om minimaal tien bedrijven binnen drie jaar 20% energie te laten besparen of 20% van hun energiebehoefte duurzaam lokaal op te wekken. De eerste organisaties zijn officieel geregistreerd als Koploper. Het is nog mogelijk om aan te melden.

Heilijgers, Amersfoort, oktober 2014, duurzaam bouwenDag van de Duurzaamheid

Amersfoortse prijs voor Duurzaam Bouwende organisaties

Het slot van de bijeenkomst kende een aangename verrassing. Namens het college van de gemeente Amersfoort maakte wethouder Pim van den Berg bekend dat de gemeente 5.000 euro ter beschikking stelt als prijs voor de EnergieDeal. Hij sprak over de kracht van de stad en benadrukte zeer tevreden te zijn over de samenwerking van partijen uit de regio Amersfoort. Het sluit naadloos aan bij de ambitie van de gemeente Amersfoort. De nadere uitvoering van de prijs laat hij over aan het Kenniscentrum Duurzaam Bouwen.

Kenniscentrum Duurzaam Bouwen

Het Kenniscentrum Duurzaam Bouwen stimuleert verduurzaming van leef- en werkomgeving. Het centrum is een samenwerking van ervaren projectontwikkelaars, architecten, bouwers, installateurs en financiers uit de regio Amersfoort.

Betrokken partijen zijn AG Nova Architecten, Heilijgers, Bloemendal Bouw, Bouwbedrijf Huurdeman, Wolter & Dros en Lomans Groep Totaalinstallateurs en de Rabobank Amersfoort en omstreken.

De betrokken deelnemers geven adviezen voor zowel bestaande als nog te realiseren huisvesting. Het loont de moeite duurzaamheid zo vroeg mogelijk in het (ontwerp)proces te integreren en in een zo vroeg mogelijke fase met het Kenniscentrum contact op te nemen.

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.