AmersVolt” winnende naam voor Smart Grid bewonersinitiatief

Bewoners in Amersfoort zijn een belangrijk onderdeel van de proef in Amersfoort bij het project SmartGrid rendement voor iedereen. Het bewonersinitiatief zocht naar een eigen naam en op een oproep zijn 13 namen ontvangen. De naam die door de bewoners gekozen is, “AmersVolt” is ingezonden door Gerben Tornij. Tot eind 2014 zullen honderd huishoudens met zonnepanelen in Amersfoort actief betrokken worden. Met de Amersfoortse pilot wordt met kennisinstellingen gewerkt om meer inzicht in verbruik en opbrengst van elektriciteit te krijgen en via behoeften te toesten welke nieuw diensten concepten ontstaan in een intelligent elektriciteitsnetwerk.

De naam AmersVolt is ingezonden door Gerben Tornij. Al dertien jaar heeft hij zonnepanelen op het dak. Op 16 maart heeft Gerben Tornij een cadeaubon uitgereikt gekregen voor zijn winnende inzending. Het bewonersinitiatief zal zich voortaan presenteren als AmersVolt. De naam AmersVolt werd door een flinke meerderheid van bewoners gekozen. Op de 2e en 3e plaats eindigden respectievelijk KEISTAD: KEISMART en SLIMERGIE.

Winnaar Gerben Tornij heeft zelf PV-panelen op het dak en een zonneboiler. Met PV-panelen wordt elektriciteit opgewekt en met een zonneboiler wordt tapwater verwarmd. Het plaatsen van zonnepanelen is voor Gerben ook een ideële kwestie. Hij vindt het belangrijk dat we toegaan naar een duurzame productie van elektriciteit. Met een computerprogramma leest hij de opbrengst van zijn panelen uit. Deelnemers aan de pilot krijgen via een persoonlijke webpagina en mobile app ook inzage in hun energieverbruik en -productie. Ook zullen een aantal apparaten gemeten worden via pluggen. Via kennisdeling zal AmersVolt zo veel mogelijk kennis delen over duurzaam gebruik van energie. Voor meer informatie is ook de website www.smartgridtv.nl waar veel van de kennis gedeeld zal worden.

In een tweede fase van de pilot zal zijn, wordt ook getracht om te sturen op elektriciteitsgebruik om zo de eigen productie binnen het huishouden of wijk in te zetten en de piekbelasting van het netwerk te verlagen. Dat is nodig omdat de opbrengst van PV-panelen sterk varieert. Het beter afstemmen van vraag en aanbod naar energie is een van de belangrijkste doelstellingen van het project SmartGrid rendement voor iedereen.

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.