Buurauto+ uit Amersfoort winnaar Smart Mobility Challenge

Gisteren tijdens het Get Connected Jaarcongres van EBU werd het Amersfoortse Buurauto+ een van de twee winnaars van de Smart Mobility Challenge 2017. Met de 40.000 euro die Buurauto hiermee heeft binnengehaald, kan de pilot voor opdrachtgever Centraal Beheer worden uitgevoerd. Ouderen uit Amersfoort kunnen zo met schone elektrische deelauto’s naar bijvoorbeeld het winkelcentrum, de dokter of familie worden gebracht.

Alex van der Woerd van Buurauto gaf een pitch waar de jury een warm gevoel van kreeg.

Een paar voordelen van de oplossing volgens Alex van der Woerd:

Buurauto+ is makkelijk, want met een telefoontje kan een oudere een ritje aanvragen. Daarmee worden ze ook onafhankelijk van bijvoorbeeld hun familie of een regiotaxi, die vaak lang op zich laat wachten. Daarnaast worden ook nog eens de sociale contacten in de wijk versterkt, waardoor de oudere zich beter voelt. En, omdat er gebruik gemaakt wordt van elektrische deelauto’s wordt het milieu niet belast. Het is daarmee groen, gezond en slim.

Het juryrapport
De jury gaf ten eerste aan dat het zeer positief is dat Buurauto+ al veel partners aan zich heeft weten te binden. Met een voorkeur voor elektrische deelauto’s en het inzetten van vrijwilligers voor het vervoer van ouderen, werd een warm gevoel gecreëerd volgens de jury.

De oplossing is volgens de jury sterk, omdat:
– Het innovatief is; het zet een bestaande oplossing in een andere context
– Gericht is op het oplossen van een maatschappelijk probleem (mobiliteit van ouderen)
– Daarnaast ook gericht is op de andere kant, namelijk: wat zit erin voor de vrijwilligers?
– De oplossing gebruik maakt van een elektrisch deelauto-concept dat al veel positiefs betekent voor het milieu, en dat nog eens extra efficiënt inzet.
– Het data combineert met een doelgroep, die je niet direct met data associeert
– Het een simpel concept is
Een pilot is nog wel van belang, omdat gezocht moet worden naar bijvoorbeeld de vorm van het model; wordt het een betaald model of gratis.

Voor welk probleem is dit een oplossing?
Nederlanders worden steeds ouder, zijn langer mobiel en houden daarbij tot op hoge leeftijd een mobiliteitsbehoefte.. Het OV is echter niet dekkend, niet efficiënt en niet afgestemd op de behoeftes van ouderen. Daarom bezitten ouderen steeds langer een eigen auto Echter: op de Nederlandse weg veroorzaken ouderen vaker ongelukken en hebben zij een aanzienlijk grotere kans op overlijden.

 

De opdracht van Centraal Beheer
Ontwikkel een alternatieve mobiliteitsdienst die specifiek gericht is op de ouderendoelgroep. Een dienst met meer gemak en minder risico’s voor ouderen. Zodat zij op een veilige, efficiënte, prettige een eenvoudige manier toegang hebben tot mobiliteit, op elk moment van de dag.

De oplossing
De oplossing is een bestaande elektrische deelautodienst (Buurauto), toegepast op een nieuwe manier: Buurauto+. De elektrische deelauto’s van het Amersfoortse bedrijf Buurauto rijden in 3 gemeentes in Nederland (Amersfoort, Breda en Rotterdam). Deze auto’s staan op werkdagen voor zeker 50% van de tijd ongebruikt stil in de wijk (dat is overigens wel minder dan andere auto’s die tot wel 23 uur per dag stilstaan). Hoe kunnen deze elektrische auto’s voor die 50% van de tijd toch zinvol worden gebruikt? Tegen marginale kosten kunnen ze worden ingezet voor het individuele vervoer van ouderen. Vrijwilligers die wel willen rijden, maar geen eigen auto hebben, kunnen zo toch de ouderen ritten aanbieden. Deze Buurauto+, zoals deze mobiliteitsdienst heet, benut dus de ongebruikte uren van de Buurauto.

Open datagebruik
Het gebruik van open data was een van de belangrijke voorwaarden om de challenge te kunnen winnen. Buurauto kan de volgende beschikbare open data gebruiken:
• CBS-data leeftijdsopbouw en huishoudsamenstelling op wijkniveau
• Beschikbaarheid Buurauto’s
• Beschikbaarheid oplaadpunten voor de elektrische auto’s
• Openingstijden ziekenhuizen en ouderenvoorzieningen
• Agendering van activiteiten voor ouderen
Daarnaast wordt er ook data gegenereerd, die als open data beschikbaar gemaakt kan worden:
• Gebruik en bezetting Buurauto’s

Meer weten?
Kijk op www.buurauto.nl
Meer over de Smart Mobility Challenge en de andere winnaar Schwung vindt u hier.

Het AD en RTV Utrecht besteedden ook aandacht aan de winnaars.

De Mobility Challenge is een initiatief van de Economic Board Utrecht, het ministerie van Economische Zaken en de organisatie Goedopweg. Beide winnaars ontvingen een geldbedrag van 40.000 euro tijdens een feestelijke bijeenkomst in Amersfoort.

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.