Camiel Versluis: Sociaal rendement is onze winst

Camiel Versluis, Zon@schoolOp het dak van basisschool de Kubus in het Soesterkwartier ligt een flink aantal zonnepanelen; zonder subsidie! Ze voorzien de school van energie. Bij de ingang kunnen de kinderen op een vrolijk display zien wat de zon op dat moment aan energie oplevert.

In 2010 is Gemeente Amersfoort gestart met het programma Duurzame Ontwikkeling: inwoners, ondernemers, het college en de duurzaamheidambassadeurs zijn samen aan de slag gegaan voor een toekomstbestendig Amersfoort. Nu vier jaar later is het goed om de balans op te maken. Waar zijn we gestart? Hoever zijn we gekomen? Welke uitdagingen en kansen liggen nu voor ons? Esther van Doorne in gesprek met Camiel Versluis, een van de oprichters van ZON@school.

‘Een deel van de opbrengst komt ten goede aan een partnerschool in Cambodja,’ Camiel Versluis, één van de oprichters van Zon@school, legt het project uit. Zon@school biedt scholen de mogelijkheid om zelf zonne-energie op te wekken en kinderen groot te brengen met die vanzelfsprekendheid. Coöperatielid Picosol gebruikt haar deel van de jaarlijkse opbrengst voor het onderhoud van computerlessen op zonne-energie op een Cambodjaanse school. In het dorp waar de school staat is geen elektriciteit, terwijl computervaardigheden van cruciaal belang zijn om kans te maken op een baan. Via de zonnepanelen krijgen de computers op het schooltje stroom. Ondertussen onderhouden de Nederlandse en Cambodjaanse kinderen, via chat, contact met elkaar over alledaagse dingen. Heel simpel, maar heel leerzaam. Camiel: ‘Ons doel is dat kinderen het vanzelfsprekend vinden dat zijzelf energie opwekken.’

Het project op de Kubus is het eerste project dat Zon@school vorig jaar realiseerde. Dankzij crowdfunding werd voldoende kapitaal te verzameld om de zonnepanelen aan te schaffen. Elke school kan bij Zon@school terecht als ze ermee aan de slag willen. De ondersteuning vanuit gemeente Amersfoort, als economisch eigenaar, is daarvoor noodzakelijk, ook in de toekomst. Camiel: ‘Het gaat erom dat kinderen opgroeien met duurzame energie. Dat sociaal rendement is 100x meer waard dan geld”

Serie interviews over de duurzaamheidsambities van Gemeente Amersfoort, opgenomen in de rapportage ‘Duurzame Ontwikkeling Gemeente Amersfoort’

Download Rapportage Programma Duurzame Ontwikkeling 2010 2013

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.