Campagne Lokale Duurzaamheidsmeter

duurzaamheidsmeterDe nieuwe editie van de Lokale Duurzaamheidsmeter is gelanceerd. In een brief aan alle Nederlandse gemeenten vraagt VNG International aan het college van Burgemeester en Wethouders om inzicht te geven in zaken als gemeentelijk milieubeleid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en samenwerking met duurzame burgerinitiatieven.

Inzicht in mondiaal denken en lokaal handelen
Vanaf het begin van de jaren negentig vult bijna de helft van alle gemeenten elke vier jaar, voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen, de Lokale Duurzaamheidsmeter in. Zo geeft de Lokale Duurzaamheidsmeter inzicht in de mate waarin Nederlandse gemeenten gehoor geven aan internationale oproepen mondiaal te denken en lokaal te handelen. De ambities die zijn voortgekomen uit de VN-conferenties Milieu en Ontwikkeling (1992), de Millennium Summit (2000) en Sustainable Development RIO+20 (2012), zijn hierbij richtinggevend.

Een krachtige inzet vanuit de samenleving is een voorwaarde voor het bereiken van het omslagpunt in de ontwikkeling naar een duurzame samenleving. De vernieuwde Lokale Duurzaamheidsmeter geeft daarom meer dan voorheen aandacht aan publieke campagnes, fair trade, MVO en de inzet van burgers (de zogenaamde energieke samenleving). Hierdoor geeft de Duurzaamheidsmeter een actueel en begrijpelijk inzicht in wat er op lokaal niveau in de afgelopen jaren is gebeurd.
Sinds 2013 wordt de Lokale Duurzaamheidsmeter gedragen door een groeiende groep organisaties die gericht zijn op gemeenten, duurzaamheid en internationale samenwerking. DuurzaamDoor ondersteunt de meter vanuit Agentschap NL.

De uitkomsten van eerdere edities en de huidige vragenlijst zijn voor iedereen online toegankelijk op www.duurzaamheidsmeter.nl

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.