Amersfoorts Lijsttrekkersdebat: Duurzaamheid centrale project van volgende collegeperiode
Amersfoort, 10 maart 2018 – De politiek in Amersfoort onderstreept in het lijsttrekkersdebat op 8 maart collectief het belang van meer actie op duurzaamheid. Tegenover een volle zaal bevestigden de lijsttrekkers dat zij daarvoor concrete doelen, maatregelen en middelen gaan opnemen in het collegeakkoord. De inzet en daadkracht moet fors worden verhoogd om het klimaatdoel te halen. Dat betekent investeren in energiebesparende maatregelen en in de samenwerking met de Amersfoorters, woningcorporaties, maatschappelijk organisaties en het bedrijfsleven. De lijsttrekkers nodigden de duurzaamheidambassadeurs uit om mee te schrijven aan het nieuwe coalitieakkoord.
De politici riepen elkaar op om leiderschap te tonen, en niet te blijven hangen in mitsen en maren, waardoor er veel te weinig tot stand komt. Confronterende constatering is dat in het duurzaamheidsdebat 4 jaar geleden alle partijen het eens waren over de noodzaak van een uitvoeringsplan voor klimaat. Dit plan kwam afgelopen dinsdag voor besluitvorming in de raadsvergadering, vier jaar na dato, en is nog niet definitief goedgekeurd.
De lijstrekkers werden door debatleider Marion van der Voort aan de tand gevoeld hoe zij in de komende jaren de regie gaan nemen. Tijdens het debat werden veel verschillende oplossingen genoemd. Daaruit bleek verdeeldheid over de rol en verantwoordelijkheid van de gemeente om de stad actief te sturen en begeleiden bij het maken van de omslag naar duurzaam. GroenLinks en PvdA gaven aan dat groter denken nodig is en partijen over hun schaduw moeten stappen: “maak van duurzaamheid hèt grote project van de komende collegeperiode”.
Het debat is gefilmd en is te zien op https://www.youtube.com/watch?v=6d82-TS7AkM&t=3s
De Duurzaamheidsambassadeurs zijn een onafhankelijke en gemêleerde groep van betrokken ondernemers en bewoners van de stad, die voor de gemeente (wethouders en raad) fungeren als klankbord, partner en aanjager met betrekking tot duurzaamheid in de gemeente Amersfoort.
De ambassadeurs zijn:
Adrianne Jonquière-Breure (circulaire economie)
Marjolein Demmers (duurzaamheidsbeleid, klimaat en energie)
Christiaan Kraaijenhagen (circulaire economie/ Berg-, Leusder-, Vermeerkwartier)
Fokke de Jong (klimaat en energie/ Soesterkwartier)
Thijs Lindhout (klimaat en energie)
Edgar van Groningen (Groene burgerinitiatieven)
Wim Pot (duurzaam ondernemen, Amersfoortse bedrijven)
Ilja de Wolf (duurzaam bouwen, Amersfoortse bedrijven)