DJ100 zoekt 100 duurzame jonge koplopers

dj100logoDe DJ100 zoekt de 100 meest innovatieve en inspirerende jonge mensen op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Ben of ken jij iemand die een plek op deze lijst verdient? Nomineer kan vanaf 3 september!

De Duurzame jonge 100
De Duurzame Jonge 100 is een toonaangevende lijst van 100 jonge mensen met de meest innovatieve en inspirerende initiatieven, ideeën en start-ups op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Deze jonge mensen zijn innovatieve projecten gestart, hebben een duurzaam bedrijf opgericht, hun baan een duurzame draai gegeven of verduurzamen hun eigen straat of sportvereniging. Dagelijks inspireren zij anderen en met hun acties – hoe klein of hoe groot ook – brengen ze een duurzaam Nederland een stapje dichterbij.

De DJ100 doelen
De zichtbaarheid vergroten van de inspirerende initiatieven en ideeën van jonge mensen in Nederland op het gebied van duurzaamheid.
Nieuwe verbindingen creëren tussen de gevestigde en de jonge generatie en het bevorderen van de uitwisseling van kennis en inspiratie tussen deze generaties,
Het inspireren van de jonge generatie als geheel door het werk en de ideeën te laten zien van 100 voorbeeldjongeren en te benadrukken dat je ook zonder groot netwerk of gevestigde naam verandering in gang kunt zetten.

Waarom DJ100
Nederland kent vele jonge duurzame koplopers die ondanks hun jonge leeftijd de meest innovatieve projecten en organisaties neerzetten op het gebied van duurzaamheid. Deze jonge mensen laten de enorme potentie zien van de jonge generatie als geheel en brengen nieuwe manieren van denken en doen op inspirerende manieren in de praktijk. Toch blijft hun werk grotendeels onzichtbaar en genereert nauwelijks (media) aandacht buiten de bestaande jongeren netwerken. Ook in de jaarlijkse Trouw Duurzame 100 verdienen over het algemeen slechts 1 of 2 jonge mensen een plek. Hierdoor lijkt het onterecht alsof duurzaamheid niet leeft bij de jonge generatie. De Duurzame Jonge 100 gaat dit beeld veranderen door de 100 meest inspirerende jonge mensen een podium te geven.

Generatie Groen
De huidige jonge generatie, ook wel Generatie Y genoemd of Millenium generatie, Digitial Natives, de Shuffle generatie, Strawberry generatie, Generation Next en Facebook generatie (om er maar een paar te noemen) is de generatie geboren na 1981. Het zijn de tieners en twintigers van deze tijd.
Onderzoek laat zien dat deze jonge mensen zich ernstig zorgen maken over de toekomst van de planeet en hun zorgen willen vertalen in actie. Maar dan wel op hun eigen manier. Je zult hen dan ook niet snel de barricades op zien gaan zoals de generaties voor ons. Liever nemen zij zelf het heft in handen en leveren we een zinvolle bijdrage aan een duurzamere wereld, op allerlei manieren. De DJ100 wil je kennis laten maken met de innovatieve start-ups, baanbrekende initiativen en inspirerende ideeën van Generatie Groen.

Geen ranking
De DJ100 is in tegenstelling tot de D100 van Trouw nadrukkelijk geen ranking. Dit vinden zij niet passen bij de manier van denken van de jonge generatie die gebaseerd is op waarden als ‘samenwerking’ en ‘verbinding’. Daarnaast willen zij met de inspirerende jonge voorbeelden in deze lijst laten zien dat iedereen een bijdrage kan leveren aan een duurzamere toekomst, ook zonder gevestigde naam of hoge notering.
De Duurzame Jonge 100 worden daarom horizontaal naast elkaar geplaatst en ingedeeld in de volgende ‘thema’s’ binnen duurzaamheid: duurzame energie, duurzame consumptie & productie, energiebesparing, voedsel & landbouw, biodiversiteit & natuurbehoud, verduurzaming van het bedrijfsleven (mvo), design & technologie, sociale innovatie en circulaire economie.

Save the date
3 september 2013- 10 oktober 2013
Vanaf 3 september is het mogelijk om jezelf of een ander te nomineren voor de Duurzame Jonge 100. Op 10 oktober, dag van de duurzaamheid, sluiten de nominaties.

15 november 2013
Op 15 november vindt het DJ100 slotevent plaats. Dan maakt DJ100 de Duurzame Jonge 100 bekend, wordt het einde gevierd van de zoektocht naar de 100 meest innovatieve en inspirerende jonge mensen in duurzaamheid in Nederland en worden de lange termijn plannen bekendgemaakt.

Bron: www.dj100.nl

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.