Voedselexpert Marcel Schuttelaar: Programma’s die de voedselketen moeten verduurzamen, worden er weer uitgeperst.
Na het energieakkoord van deze zomer moet er komend jaar een nationaal voedselakkoord worden afgesloten. Afspraken tussen boeren, fabrikanten, supermarkten en maatschappelijke organisaties moeten ertoe leiden dat in 2020 het aanbod in de winkels hoofdzakelijk bestaat uit duurzaam geteelde, gezonde producten. Nu is dat nog een zeer kleine minderheid van het aanbod.
Dat zegt voedselexpert Marcel Schuttelaar in een interview met Trouw. Volgens Schuttelaar, al dertig jaar werkzaam als adviseur in voedselland, wordt door de crisis en de nieuwe prijsoorlog de aandacht voor duurzaamheid de nek omgedraaid. “De prijsdruk is moordend. Alles draait weer om de laagste prijs. Nieuwe programma’s die de voedselketen moeten verduurzamen worden er weer uitgeperst. Het wordt tijd dat we de koppen bij elkaar steken.”
Wat we eten moet meer in overeenstemming worden gebracht met wat het natuurlijk milieu aankan. “Dat betekent meer groente en minder vlees. Wat je nog steeds ziet, is een afname van de groentenconsumptie en een blijvend hoge inname van te vet en te zout eten. Als je die trend kunt omdraaien, verlaag je ook de milieudruk van de productie.”
In menu’s komen gezondheid en milieuvoetafdruk samen, aldus Schuttelaar. “Groenten moeten de basis vormen van elke warme maaltijd. Vlees moet garnering zijn, een smaakmaker. Bij de trendsetters is dat al het geval.”
Schuttelaar ziet veel nieuwe initiatieven, maar het gaat te traag. Door het bij elkaar brengen van spelers in de oude en de nieuwe voedselketen hoopt hij dat de keuzes straks in de supermarkt alleen maar groen en gezond zijn.
Bron: Trouw