Duurzaam gezellig in Nieuwland. Peter Rook aan het woord.

Nieuwland wordt de duurzaamste én de leukste wijk van Nederland als het aan Peter Rook ligt. Hij vertelt waarom.

“Papa, waarom woon ik in de saaiste wijk van Nederland?” vroeg Rook´s zoontje hem vier jaar geleden. Rook was geschokt. Toen zijn werk stopte en hij meer tijd kreeg, greep hij de kans om zijn wijk wat leven in te blazen en bewoners weer met elkaar in contact te brengen. Duurzaamheid zou het middel zijn tot dit doel.

Geen toevallige keuze. Gebouwd op de zon, goed geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen was Nieuwland in 1995 niet alleen de eerste Vinexwijk maar ook dé milieuwijk  van zijn tijd. Weinig bewoners weten meer van het groene verleden van de wijk, zegt Rook, en lang niet iedereen die het weet, interesseert het. Maar Rook zag kansen: “De Nieuwlander doet wel mee als je hem uitlegt dat duurzaamheid hem geld oplevert.”

Rook komt graag in contact met mensen die willen meedenken over manieren om alle Nieuwlanders elkaar te laten ontmoeten. Neem contact op

Driemanschap
Rook trof twee gelijkgestemden. Jan Toering met hart voor kleine ondernemers in Nieuwland. De wijk heeft relatief veel zzp-ers. Toering wil voor hen in het Ondernemershuis Nieuwland een plek creëren waar zelfstandigen elkaar kunnen ontmoeten en terecht kunnen voor advies.

Wim de Haan was bezig met vooral de sociale duurzaamheid. Het is zijn passie om mensen in de wijk meer aan elkaar te verbinden, zodat ze gaan merken dat samen veel gezelliger, leuker en meer inspirerend is. Zodat ook mensen die soms wat steun nodig hebben die in de buurt kunnen krijgen.

De doelen van de mannen overlapten en zij richtten “Samen maken wij Nieuwland” op.

Wijkboerderij
Twee jaar later liggen de eerste contouren van een exploitatieplan voor de wijkboerderij waar Rook een zelfstandig draaiend buurt/zorg-centrum van wil maken voor de hele wijk. Er komt een wijkrestaurant, bediend door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is de bedoeling dat er speciale avonden komen waar mensen die weinig te besteden hebben, gratis kunnen eten, en avonden waarop gezinnen voor een tientje aan kunnen schuiven voor een pannenkoek of pizza en een gesprek met hun wijkgenoten.

Het ondernemershuis waar Toering van droomde komt ook in de wijkboerderij. Twintig flexplekken en zes vergaderkamers worden er ingericht. Instanties met een sociaal doel, zoals het Leger des Heils, kunnen er ook werkplekken huren en dit draagt bij aan de inkomsten van de boerderij.

Deelauto
Daarnaast hebben de mannen allerlei initiatieven in gang gezet die bijdragen aan de duurzaamheid van Nieuwland. Zo is de succesvolle deelauto uit het Soesterkwartier overgewaaid naar Nieuwland. Drie tot zeven gezinnen sluiten samen een leasecontract af en regelen hun ritten via een gratis app. De administratie die bij het contract komt kijken is voor rekening van Buurauto. Binnenkort gaat de eerste auto rijden.

Duurzaam Nieuwland heeft ook een subsidie van de VNG gewonnen om van Nieuwland de eerste aardgasloze wijk van Nederland te maken. Dit houdt in dat alle energie voortaan wordt opgewekt via zonnepanelen en de huizen kunnen worden verwarmd via warmtepompen. Daarvoor gaan zij samenwerken met 033Energie, een initiatief van bedrijven en overheden met als doel om particulieren te helpen om energie te besparen.

Goede vraag
Op de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober is de wijkboerderij de hele dag geopend. ’s Avonds vanaf 8 uur worden alle initiatieven gepresenteerd na een multiculturele, zelfgemaakte maaltijd. De komende jaren is tijd om te gaan doen, zegt Rook. Daadwerkelijk elkaar uitnodigen om samen te eten. Daadwerkelijk in die deelauto gaan rijden. Samen nieuwe zonnepanelen bestellen. Het gaat allemaal gebeuren in Nieuwland. Rook´s zoon zal niet weten wat hem overkomt.

 

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.