Duurzaam Soesterkwartier voorbeeld van sociale innovatie

,,Je merkt dat je samen het verschil kunt maken”, vertelt de kersverse voorzitter van de logo_duurzaamsoesterkwartier-150x150vereniging Duurzaam Soesterkwartier, Fokke de Jong. ,,In beleidsplannen van de provincie en de overheid wordt het Soesterkwartier veelvuldig aangehaald. Tot aan Brussel zijn we genoemd als voorbeeld van sociale innovatie.”

In het Klimaatrapport van het Planbureau voor de Leefomgeving van de overheid zijn de effecten van de duurzame activiteiten in het Soesterkwartier uitgebreid beschreven. In deze wijk steken bewoners zelf de handen uit de mouwen om energiebesparende maatregelen te treffen, zoals het isoleren van de jaren dertig woningen en het leggen van zonnepanelen op heel veel daken. Een ‘bijkomende succes van deze inspanningen is het versterken van de sociale samenhang in de wijk’, zo meldt het Klimaatrapport.

Duurz05-56

WIJKECONOMIE ,,Er is een kanteling gaande van technische duurzaamheid naar meer sociale duurzaamheid”, vertelt de Jong. ,,Dit is een wijk met een hoge werkloosheid, nog lang niet iedereen kent ons. Veel mensen hebben wel wat anders aan hun hoofd.” Voor hen is het concept ‘Wijkeconomie’ bedacht, dat voorziet in de behoefte om mensen met een lage opleiding aan het werk te helpen. ,,Het komt erop neer dat je zodanig investeert in de wijk, dat de economie weer opbloeit. De nieuwe lokale munt, de Florijn, wordt ingezet voor een wederzijdse dienst: bijvoorbeeld als iemand een klus in huis verricht voor een bewoner uit de buurt. De gedachte is dat de premies die aan veel inwoners van het Soesterkwartier worden verstrekt op die manier omlaag kunnen. De Florijn wordt wettig betaalmiddel in de winkels in de wijk, de lokale middenstand profiteer hier ook weer van.” Tijdens de Zomerparade op 4 en 5 juli kan iedereen kennismaken met deze nieuwe munt. Ondernemers uit de wijk, waaronder veel zzp’ers, en diverse initiatieven krijgen de mogelijkheid om zich te presenteren. In opdracht van de gemeente is vooraf een haalbaarheidsonderzoek verricht. Volgens de Jong zijn de gemeente en woningcorporatie Portaal enthousiast over het plan. In Engeland bestaat een dergelijk idee met een lokale munt al, de Bristol Pound. Ook in eigen land, in Amsterdam en Rotterdam, is het fenomeen bekend. ,,Het is een goed voorbeeld van sociale innovatie.”

SOESTERHOF Het omvangrijke en ambitieuze project de Soesterhof is een andere belangrijke pijler. Burgers realiseren met elkaar een ecologische woonwijk op de Wagenwerkplaats. De missie van deze bewoners past goed in het streven van de gemeente Amersfoort om in 2030 een CO2-neutrale stad te zijn. Energieneutraal en zelfvoorzienend zijn de thema’s van deze nieuwe wijk: zonnepanelen op de daken, groene dakterrassen en een gezamenlijke binnentuin met moestuin voor de hele buurt. Het Soesterkwartier heeft bovendien veel last van wateroverlast door de klimaatverandering. Ook hier wordt nu alvast stevig over nagedacht om de problemen die dat met zich meebrengt voor te kunnen zijn. De Jong schetst kort de voortgang van het project: ,,In april is tijdens de ‘workshop verkavelingsplan’ nagedacht over hoe de toekomstige bewoners het terrein in willen inrichten, en ook zijn er vier verschillende architectenbureau’s uitgenodigd. De grond waarop gebouwd gaat worden is momenteel nog in handen van de NS, inmiddels ligt er al een intentie-koopovereenkomst tussen de partijen.”

DUURZAAMHEID 2015-2050 ,,Een andere belangrijke pijler van de vereniging is het community-project Duurzaamheidsvisie 2015-2050 van de Wagenwerkplaats, waaraan bewoners van het Soesterkwartier, toekomstige bewoners van de Soesterhof, de gemeente, het Waterschap en de NS hebben meegewerkt. Hierin staan acht werksporen beschreven voor het lokaal innoveren en samenwerken. In een van de werksporen ‘De Wagenwerkplaats werkt ciruclair’ is de doelstelling voor 2050 als volgt samengevat: ‘Op de Wagenwerkplaats bestaat er geen afval meer. Al het afval is grondstof, de circulaire gedachte wordt hier maximaal toegepast. Het eerste afvalloze, circulaire gebied in Nederland is gerealiseerd.’ Het gehele document, dat eind mei in de Raad zal worden besproken, geeft input voor het Masterplan en het nieuwe Bestemmingsplan van de Wagenwerkplaats. De Jong is enthousiast over de enorme betrokkenheid van bewoners bij alle activiteiten van de vereniging Duurzaam Soesterkwartier. ,,Je merkt dat je samen √©cht het verschil kunt maken.

Door: Anne Vernooij @annevernooij

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.