Duurzaamheid op agenda coalitieonderhandelingen Amersfoort

Duurzaamheid staat centraal bij de coalitieonderhandelingen voor het nieuwe college van Amersfoort. Alle partijen onderschrijven het belang en hebben ook concrete punten om resultaten te bereiken in de komende raadsperiode. Dat bleek woensdagavond 26 februari tijdens het stampvolle debat van de Amersfoortse ambassadeurs duurzaamheid.

“Duurzaamheid leeft duidelijk in Amersfoort. Met een bijna compleet gezelschap van lijsttrekkers werd er stevig gedebatteerd over twee stellingen. We hebben er alle vertrouwen in dat de gemeente in de periode na de verkiezingen vol aan de slag gaat met deze belangrijke onderwerpen.” Dat is volgens Marjolein Demmers, een van de ambassadeurs, de positieve oogst van het lijsttrekkersdebat gisteravond in De Observant met als thema duurzaamheid en vooral: wat gaan we nu echt doen?

Lijsttrekkers en woordvoerders van elf Amersfoortse politieke partijen debatteerden met elkaar over de acties die de komende periode nodig zijn voor een duurzame toekomst van de stad aan de hand van twee stellingen. De eerste stelling betrof de ambitie van Amersfoort om in 2030 een CO2-neutrale stad te zijn. Met de huidige plannen halen we dat nog niet. Ligt er eind dit jaar een concreet uitvoeringsplan om die ambitie waar te maken? Dat zo’n plan er moet komen, daar is bijna elke partij het wel over eens. Demmers: “Er zijn in debat veel goede maatregelen genoemd. Extra oplaadpunten, twee windmolens en meer zonnepanelen, duurzame verlichting en elektrische bussen. Maar met de huidige plannen zijn we in 2030 pas op de helft. De tweede helft, dat vergt echte lef. Dat is de moeilijke helft.” De politieke partijen onderschreven dat, maar zij verschilden van mening over invulling en haalbaarheid.

De tweede stelling stelde de leegstand van kantoorpanden en verpaupering van bedrijventerreinen aan de kaak. Amersfoort is voor bedrijven een heel interessante locatie, maar daarvoor is wel actieve promotie en samenwerking nodig. “Een groot deel van de politieke partijen wil er echt in investeren om bedrijven hierheen te halen en is bereid om flexibel om te gaan met beperkende wet- en regelgeving.” zegt duurzaamheidsambassadeur Wim Pot.

Uit de opkomst en het debat blijkt dat duurzaamheid een onderwerp is dat zeker terug zal komen aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe coalitie in Amersfoort.

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.