Duurzame inzetbaarheid vraagt om eigen initiatief

Duurzame inzetbaarheid, het is “best wel” belangrijk, ondanks (of misschien juist wel dankzij) de economische crisis. Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijfsorganisaties is ermee bezig, vaak al langer dan 2 jaar. Maar het blijft meestal nog bij praten. De crisis overleven heeft een hogere prioriteit in de meeste directiekamers. Belangrijkste aanbeveling voor mensen die duurzaam inzetbaar willen blijven: u moet daar vooral zelf aan werken.

Nog veel concrete stappen nodig

Duurzame inzetbaarheid zou meer prioriteit moeten krijgen, zeggen veel deelnemers. Als het  onderwerp al op de agenda komt, gaat het meestal over beleid. “Er wordt veel gespróken over duurzame inzetbaarheid, maar er moeten nog veel concrete stappen worden gezet.” De meeste organisaties beseffen wel dat het belangrijk is, maar de onderwerpen zijn lang nog niet altijd concreet benoemd en geoperationaliseerd. Het blijft meestal nog bij praten. “De resultaten laten op zich wachten, het duurt wel wat lang voor er werkelijk garen op de klos komt!” Veel organisaties hebben ook nog geen vastomlijnd idee of definitie van duurzame inzetbaarheid. Een respondent noemt het meer dan alleen ‘langer’ doorwerken of ‘meer’ doorwerken: “Als werk je energie geeft en je talenten worden benut, dan zijn de werkuren of de werkjaren van minder belang en zijn er tussen werknemer en werkgever altijd oplossingen voor handen. Voor de een betekent dat wellicht dat hij lekker doorwerkt totdat hij andere keuzes maakt (in jaren en/of uren), maar voor de ander betekent dat aanpassing in taken of  uitdagingen.”

Eigen verantwoordelijkheid voor werk en loopbaan

Langer willen en kunnen werken is iets waar je volgens de deelnemers aan dit derde Nationale Onderzoek toch vooral zelf voor verantwoordelijk bent. Veel deelnemers benadrukken de eigen verantwoordelijkheid van iedereen om duurzaam inzetbaar te blijven. 73 Procent wil werken aan meer zelfregie bij de medewerkers en de eigen verantwoordelijkheid voor werk en loopbaan vergroten. “De mensen moeten meer eigen verantwoordelijkheid nemen, want je hebt uiteindelijk zelf de meeste baat bij duurzame inzetbaarheid. Duurzaam inzetbaar zijn is bedoeld om jouw aantrekkelijkheid als collega en medewerker voor jouw werkgever en collega’s nu en in de toekomst vorm te geven.” En: “Medewerkers moeten zich verantwoordelijk willen voelen voor hun eigen toekomst. ook een eigen investering kan hier bij horen. Ik mis dit vaak bij
medewerkers.”

Verantwoordelijkheid en rol werkgever

Maar de werkgever heeft zelf toch ook wel baat bij duurzame inzetbaarheid, zo zien veel deelnemers, en daarom mag hij er ook wel wat verantwoordelijkheid voor dragen. Zo denkt 60% dat het leidt tot minder verzuim, en 76 procent ziet meer bevlogenheid als positieve aan het bedrijfsresultaat. Immers: “De werkgever heeft er belang bij medewerkers zich continu te laten ontwikkelen en (verplichte) roulatie te laten plaatsvinden om obsoletie te voorkomen. Ontwikkel niet alleen vaktechnische kant maar ook vaardigheden. Voer met iedereen loopbaan- en mobiliteitsgesprekken om er voor te zorgen dat medewerkers niet verzuren of in de parkeerstand blijven staan.”

Download Uitkomsten Nationaal Onderzoek duurzame inzetbaarheid 2013

 

Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheidheid
Voor de derde keer heeft het onafhankelijk Platform Duurzame Inzetbaarheid het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheidheid gehouden. Tussen 20 februari en 1 maart hebben bijna 5 duizend deelnemers, vooral HRM’ers uit grote organisaties in de zakelijke diensten, overheid en gezondheidszorg hun opvattingen over het onderwerp kenbaar gemaakt. Het zijn vooral de HR-functionarissen die zich dagelijks met het onderwerp bezighouden (73%). Hierna volgt de directie (36%) en het lijnmanagement, waarvan een kwart zich met duurzame inzetbaarheid bezighoudt.

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.