Opensource coöperatie- en boekhoudmodel Nieuwe Graanschuur krijgt stimulans

Duurzaamheid vraagt om verandering van cultuur en van (economisch) denken. Het milieu vervuilen is kostbaar. Het is zoiets als even op straat iets weggooien – makkelijk, maar de samenleving draagt de kosten van weer opruimen. De Nieuwe Graanschuur wil deze manier van leven en doen fundamenteel veranderen.

wrap-up in Het Groene Huis - foto Cees Wouda (54 van 57)

De Nieuwe Graanschuur is een winkel waar mensen steeds duurzamer kunnen consumeren. We bieden voldoende voor je dagelijks boodschappen en leggen daarbij het accent op producten uit de streek. Wat niet in de streek is te krijgen halen we van verder. Maar hier vind je nooit boontjes en aardbeien uit Afrika.

Om zo min mogelijk afval te produceren kunnen klanten met hun eigen fles, bakje of zakje komen. Dat maken we makkelijk en zullen we steeds verder ontwikkelen. Het streven is om uiteindelijk een volledig verpakkingsloze winkel te worden, voor alsnog zijn we verpakkingsarm. Verder is in de winkel een keuken. Daar worden door verschillende cateraars kant-en-klaar maaltijden bereid uit groenten die over zijn.

De geldstroom is niet alleen anders doordat we weinig weggooien en direct afnemen van lokale biologische telers. De winkel is een coöperatie, waarvan de winsten geïnvesteerd worden in lokale biologische bedrijven. Leden besluiten over die investeringen. Alle klanten die willen kunnen lid worden. De opening op 30 september 2015 was de eerste mijlpaal. Nu gaat er steeds meer aandacht naar verdere ontwikkeling van de winkel en coöperatie. Kom gerust eens langs en ervaar het zelf!

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.