Regio Amersfoort voorbereid op economie van morgen

Raad voor Economische Ontwikkeling regio Amersfoort presenteert rapport ‘Regio Amersfoort voorbereid op de economie van morgen’

reoDe Raad voor Economische Ontwikkeling de regio Amersfoort (REO) heeft het advies van de commissie van Ek tegen het licht gehouden. Het rapport van de commissie van Ek gaat over de economische versterking van Amersfoort en verscheen in 2009. De voorzitter van de REO heeft het eerste exemplaar van de herijking van dit
advies op dinsdag 25 maart aangeboden aan burgemeester van Baarn Mark Röell, de voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Economische Zaken regio Amersfoort, Jan Schreuder, voorzitter van de Federatie Bedrijvenkringen regio Amersfoort en Jacques van Ek.

Het advies ‘Een vitale stad in een complete regio’ van de commissie van Ek is inmiddels vijf jaar oud. De economische omstandigheden zijn ingrijpend veranderd en de veranderingen in de structuur van de economie vragen om andere antwoorden. Het realiseren van een vitale economie vraagt om inspanningen. Er liggen voldoende kansen voor de regio om in te spelen op het huidige economische klimaat. Het rapport ‘Regio Amersfoort voorbereid op de economie van morgen’ roept overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen op om de handschoen op te pakken en werk te maken van een vitale regio.

Kracht van het MKB
Voorzitter van de REO Jim Schuyt stelt dat de pijlers uit het rapport-Van Ek nog rechtovereind staan. ,,Regionale samenwerking, een goede woon-werk omgeving en duurzame economische groei zijn onverminderd belangrijk voor een vitale economie.” Een belangrijke conclusie uit het rapport is dat regio Amersfoort een MKB-regio is. Schuyt: ,,Er schuilt een enorme groei- en vernieuwingskracht in het MKB. Het MKB is bij uitstek regionaal verankerd en we moeten inzetten op het versterken van het MKB in de regio.”

Economie van morgen
Van Ek: ,,Ik ben heel blij dat de REO dit advies heeft opgesteld. Waar de crisis eerst nog werd geduid als een laagconjunctuur, wordt nu duidelijk dat het gaat om een transformatie naar een nieuwe economie. Dit rapport brengt deze trends en ontwikkeling in beeld. We moeten ons realiseren dat van de leerlingen en studenten die wij nu opleiden meer dan 50 procent een baan zal hebben die nu nog niet bestaat. Dit benadrukt het belang van een leven lang leren en van nieuwe manieren van samenwerken met de kennisinstellingen.”

Regionale samenwerking
Röell: ,,Dit rapport is een goede voortzetting van wat er al gebeurd. De regio is zich bewust van het belang van regionale samenwerking, maar hier zullen we nog een slag in moeten maken.” Ook de Federatie Bedrijvenkringen regio Amersfoort is blij met het rapport en benadrukt het belang van samenwerking. Schreuder: ,,Als bedrijvenkringen en ondernemersverenigingen realiseren we ons steeds meer dat we het samen moeten doen.”
Schuyt: ,,Regionale samenwerking loont, de regio verdient het dat hierin flink wordt geïnvesteerd en deze investeringen zullen een veelvoud aan economische dynamiek opleveren.”

‘Regio Amersfoort voorbereid op de economie van morgen’ is te vinden op de website van de REO of is hier te downloaden

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.