Startsein gratis energieneutraal renoveren woning Soesterkwartier

 Met een elegant rukje aan twee koorden onthullen wethouder Cees van Eijk en bewoonster Marieke van Krugten de boodschap op het spandoek: ‘Dit huis wordt energieneutraal’. De toeschouwers applaudisseren. Dit is het startsein voor het ‘crowdsourcen’ van de materialen en arbeid om Marieke’s jarendertigwoning in het Soesterkwartier energieneutraal te renoveren. Met ‘crowdsourcen’ wordt bedoeld dat bouwbedrijven een of meer onderdelen van de renovatie gratis uitvoeren.

Wethouder Cees van Eijk en bewoonster Marieke van Krugten onthullen het spandoek en geven daarmee het startsein voor het project. (foto: Saskia Berdenis van Berlekom)

Wethouder Cees van Eijk en bewoonster Marieke van Krugten onthullen het spandoek en geven daarmee het startsein voor het project. (foto: Saskia Berdenis van Berlekom)

Vlak voor de onthulling van het spandoek overhandigde de wethouder aan Marieke het uitgebreide maatwerkadvies met een omschrijving van de maatregelen die nodig zijn om het huis energieneutraal te maken. Van Eijk sprak de hoop uit dat de markt het nu overneemt. Directeur Jan Costa van DE Partner haakte daarop in met de toezegging de benodigde zonnepanelen te leveren nadat de woning volledig is geïsoleerd.

Grote uitdaging
Marieke woont samen met haar man Bart en hun twee kinderen in een karakteristieke jarendertigwoning in het Soesterkwartier. Ze koesteren al jaren de wens hun huis energieneutraal te maken. Energieneutraal betekent dat er geen of bijna geen energie meer nodig is om de woning te verwarmen. De huidige nieuwbouwwoningen gebruiken al weinig energie. Een jarendertigwoning energieneutraal maken is echter een hele grote uitdaging. Bart en Marieke willen laten zien dat dat kan én zonder de karakteristieke uitstraling van hun huis aan te tasten.

In 2011 zocht 033Energie via een prijsvraag woningeigenaren die wilden meedoen aan het project voor het gratis energieneutraal maken van hun woning. Bart en Marieke wonnen die prijsvraag. Architect Dieter Dettling schreef het maatwerkadvies. Op www.033energieneutraal.nl staat meer informatie over Bart en Marieke, hun woning en het project.

Ervaring opdoen
Bouwbedrijven kunnen een of meer onderdelen van de renovatie voor hun rekening nemen. Uiteraard zonder daarvoor kosten te berekenen. Ze krijgen daarbij de volgende voordelen:

  • Praktische ervaring opdoen met energieneutraal renoveren van een jarendertigwoning
  • Kans op werk: in Amersfoort alleen al zijn tientallen woningeigenaren serieus geïnteresseerd in het energieneutraal maken van hun woning
  • Exposure: via de reguliere en sociale media wordt het project het komende jaar gevolgd en onder de aandacht gebracht

033Energie is een initiatief van overheid en bedrijfsleven om Amersfoorters te helpen hun woning energiezuiniger te maken.

 

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.