Streekvoedsel: het beste van de boer uit de buurt

smaak van de streek 2Ons eten komt tegenwoordig uit de hele wereld. Sperziebonen uit Kenia, rundvlees uit Argentinië en tomaten uit Italië. Daarvoor is transport via de lucht, het water of over de weg nodig. Als reactie op dit vervoer van voedsel over de wereldbol, komt er meer en meer vraag naar streekproducten. In Amersfoort zijn er dan ook verschillende initiatieven van bewoners en organisaties om streekvoeding verder te promoten.

De grote vraag is natuurlijk: maakt het wat uit of ui, appel of runderlapje uit de provincie Utrecht komt of van (veel) verder? “Ja”, zegt voedingskundige Fee van Bruxvoort uit Utrecht. “Want producten uit deze omgeving maken de (afweer)stoffen aan die de mensen van hier nodig hebben. Het streekvoedsel is verser, rijper, heeft minder kilometers gemaakt en ligt sneller op het bord van de consument. Ook daardoor bevat het meer voedingsstoffen. Het verschil tussen groente uit de supermarkt en direct van een tuinderij is groot. Fenomenaal wat je dan proeft. En het geurt lekkerder. Een pastinaak van het land of uit de winkel, dat is een enorm verschil.”

Wat zijn streekproducten eigenlijk?
Streekproducten zijn alle producten die geteeld, verwerkt en verkocht worden in de streek waar je woont. In de regio Amersfoort zijn al veel initiatieven op het gebied van lokaal voedsel. Ondernemers en initiatiefnemers hebben zich in oktober 2012 verenigd in een netwerk met de naam EEM; Echt Eten Metwerk. Zij worden ondersteund door de gemeente Amersfoort. En kijk ook eens op www.smaakvandestreek.com, waar meer informatie staat over de eerstvolgende Smaak van de Streek-markt in Amersfoort, op zaterdag 29 juni aan de Grote Koppel.

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.