The Lake House: Eerste energieleverende woning in Amersfoort

LAKEHOUSE

Amersfoort krijgt haar eerste energieleverende woning. ‘The Lake House’ wordt volgens het passiefhuis-principe gebouwd. Bij deze vorm van bouwen zorgt de zon voor de ‘passieve’ opwarming via grote ramen van drievoudig glas.

Nederland kent een beperkt aantal energieleverende passiefhuizen. De toekomstige bewoners nemen het initiatief om deze wijze van bouwen in Amersfoort te introduceren. De toekomstige bewoners: “Het lijkt ons fantastisch om in ons eigen duurzame ontwerp te kunnen wonen”.
De woning verbruikt maar een fractie van wat een reguliere nieuwbouwwoning verbruikt. Zonnepanelen wekken gedurende een jaar meer energie op dan nodig is voor verwarming, warmwater, verlichting en huishoudelijke apparaten. Hierdoor blijft er elektriciteit over voor een elektrische auto.
Basis voor de sterke energiebesparing zijn de dubbele isolatie, drievoudig glas en ver doorgevoerde winddichtheid. Daarnaast wordt ledverlichting en A+++ apparatuur toegepast.

Het initiatief voor de bouw van The Lake House is beloond met een prijs vanuit het Toekomstfonds van de gemeente Amersfoort. Aan het einde van het jaar zal een website gelanceerd worden: “We merken dat er behoefte bestaat bij particulieren om te weten hoe het is om op deze wijze te bouwen”. Ook bedrijven zijn enthousiast om kennis op te doen in dit project.

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.