Vijf tips voor de bouw van een windmolen

De gemeenteraad van Amersfoort besloot dinsdag om van start te gaan met de planologische procedures die nodig zijn om windmolens te kunnen bouwen op bedrijventerreinen De Hoef en Isselt. De molens op Isselt zijn een initiatief van de werkgroep Soesterwijkwiek, die het Soesterkwartier wil voorzien van duurzame energie. Ook windenergie in uw wijk? Dirk Kramer van de werkgroep geeft advies.

1 Stel plezier voorop en heb een lange adem.
De wijk had een droom: in 2030 zou Soesterkwartier een CO2 neutrale wijk zijn. Burgers mochten meedenken en plannen inleveren. Dat was 2010 . Zeven jaar later moet de eerste windmolen nog gebouwd worden. Kramer: “Veel koffie en bier geeft molen-plezier.”

2 Zorg voor draagvlak
Duurzaamheid, in principe zijn we allemaal voor. Maar dan worden de plannen concreet en dan willen er nog wel eens mensen gaan steigeren. Zorg dus voor zoveel mogelijk draagvlak, want op enig moment sta je in een wijkcentrum een boze burger uit te leggen dat je echt een windmolen gaat bouwen. Van 100 meter hoog. Daar. In jouw achtertuin, ja.

Kramer: “We hebben de hele stad afgezocht naar de beste plek. We willen ze zo optimaal plaatsen, deze molens maken een nieuw landschap. Dat geeft verschillende belevingen. Voor sommige is dat inderdaad vervelend. We gaan voor maatwerkoplossingen.”

Show, don’t tell
Windenergie moet je voelen. Kramer nam samen met de Natuur en Milieufederatie en Energielokaal de raadsleden mee op excursie naar windpark Kloosterlanden in Deventer en zette ze aan de voet van een draaiende molen neer. “Valt eigenlijk best mee, dat geluid’, was de reactie van velen.

4 Haak aan bij het talent uit de wijk.
Op de vele avonden en bijeenkomsten blijkt telkens weer dat er betrokken of kritische mensen rondlopen. Sta open voor beiden. Beider inbreng maakt de groep en plannen beter.

5 Meer goede doelen.
Duurzame energie is een goed doel op zich. Maar er zijn meer plezierige bijkomstigheden. Hoe meer duurzame energie in Nederland wordt opgewekt, hoe minder afhankelijk we zijn van leveringen uit het buitenland – of van het aardgas uit Groningen. Windenergie voor de wijk schept ook verbinding in de wijk. Zelf je eigen stroom opwekken is iets om trots op te zijn. En het scheelt in de kosten. Ten slotte zijn windmolens zeer zichtbaar en daardoor educatief, zegt Kramer. Kinderen vragen ernaar: hoe werkt dat? Waarom? Zo leren ze dat stroom opgewekt moet worden, dat dat ook duurzaam kan, en hoe een windmolen werkt.

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.