Windenergie in Amersfoort dichterbij

De gemeenteraad van Amersfoort besloot op 26 september om medewerking te verlenen aan de planologische procedures die nodig zijn voor de windinitiatieven van Duurzaam Soesterkwartier en Energielokaal. Daarmee is de komst van windmolens bij de zuivering op Isselt en de Hoef weer een stapje dichterbij.

Lees het besluit

De stap die de raad dinsdag genomen heeft is belangrijk, zegt initiatiefnemer Dirk Kramer. “Wij willen graag dat de stad na honderd jaar weer molens krijgt, en dit besluit opent de deur hiervoor.”

Of daadwerkelijk vergunning verleend gaat worden voor de bouw hangt af van de uitkomst van de planologische procedures en die uitkomst is nog allerminst zeker. Over een derde terrein, bij Vathorst, is de raad deels positief. Windmolens kunnen daar alleen gebouwd worden langs de A1 met voldoende afstand tot nieuwbouw.

CO2-neutraal
Kramer en zijn werkgroep Soesterwijkwiek zijn al zeven jaar in gesprek met de gemeente om de wijk energie neutraal te krijgen. De stad heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2030 een CO2 neutrale stad te zijn. Burgers mochten zich melden met initiatieven om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Dat gebeurde. In 2015 stelde de raad geld beschikbaar om de haalbaarheid en draagvlak van de initiatieven te onderzoeken. In 2016 vond de Raad de plannen nog niet rijp voor besluitvorming. Inmiddels is dat dus wel het geval.

De raad vindt de lokaties de Hoef en Isselt logische plekken, omdat de stroom die de windmolens opwekken direct in omliggende wijken kan worden ingezet. Daarbij gaat er niet veel verloren aan landschappelijk schoon: de omgeving heeft al een ‘technische uitstraling’, zo staat in het raadsvoorstel, en de windmolens ‘hebben een verkleinend effect op de blokkendozen van het industriële landschap’.

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.