Zonnestroom in de binnenstad: dit zijn de mogelijkheden

Het is moeilijk, maar niet onmogelijk om zonne-energie te gebruiken in de binnenstad. Godfried Reuser is lid van de werkgroep duurzame energie van het Binnenstad Bewoners Netwerk. Hij legt uit wat de mogelijkheden zijn

Panelen op je eigen dak
De binnenstad is beschermd stadsgezicht en er zijn veel monumenten. In het beschermde stadsgezicht mag een zonnepaneel niet zichtbaar zijn vanaf de straat. Voor monumenten gelden meer restricties: alleen platte daken en aanbouwtjes komen in aanmerking. Dit is dus niet de makkelijkste route, ook omdat de gemeente Amersfoort er wat tweeslachtig in staat. Aan de ene kant is er steun voor burgerinitiatieven om panelen te plaatsen. Tegelijkertijd staat de monumentenzorg van de gemeente op de rem zodra er ergens nog een randje paneel te zien is. Onvermijdelijk, zegt Reuser, maar ook een beetje jammer.

2 Panelen op andermans dak, in de binnenstad
Heeft je eigen huis geen geschikt dak, dan kun je gebruik maken van een ander dak dat wel geschikt is. Reuser maakte een inventarisatie van de platte daken in de binnenstad en gaat nu samen met de gemeente kijken van wie die daken zijn. De eigenaren wil hij benaderen met de vraag of ze hun dak beschikbaar willen stellen voor panelen van binnenstadbewoners. Hij denkt daarbij vooral aan de grote gebouwen tussen het oude centrum en het station.

3 Panelen op andermans dak, buiten de binnenstad
Een lid van de werkgroep Duurzame energie is in gesprek met een school iets buiten de binnenstad om te vragen of zij hun dak, of een deel van hun dak beschikbaar willen stellen voor panelen van binnenstadbewoners. De school is geïnteresseerd, maar er komt een hoop bij kijken, zegt Reuser. Van installatie tot onderhoud, van contracten met de energiemaatschappij tot de oprichting van een coöperatie van de eigenaren van de panelen, dit is een omvangrijk project en niet een, twee drie geregeld. Maar de bewonersvereniging doet al het werk en dat scheelt in de kosten.

4 Alles uitbesteden
Makkelijker, maar duurder is het om het hele project uit te besteden aan een professionele partij. Reuser is in gesprek met Postcodestroom, een onderdeel van Pon energie, waarvan het hoofdkwartier in Leusden zit. Binnenstadbewoners die lokale, duurzame stroom willen gebruiken kunnen lid worden van een cooperatie en zonnepanelen afnemen. Postcodestroom regelt alles. En waarom lokale stroom? Dat heeft een financiele reden: wie stroom afneemt die opgewekt is in zijn eigen postcodegebied of daar direct omheen, krijgt geld terug van de Belastingdienst. In Amersfoort is al zo’n project gestart: op het dak van Pon Dealer. Deelnemen kan niet meer, maar er zijn nog wel projecten open in Woudenberg en Hoevelaken.

 

Deel je mening

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.